Een multimediale ervaring die je kennis laat maken met het leven van iemand anders

Middels virtual reality stappen bezoekers in het leven van andere Amsterdammers. Ze verplaatsen zich in de leefwereld van stadsgenoten die ze (nog) niet zo goed kennen, of misschien wel nooit mee in aanraking komen. Deze persoon kan een andere huidskleur of culturele achtergrond hebben, maar ook een andere seksuele voorkeur, leeftijd of religie. Ze luisteren naar hun persoonlijke verhalen en worden geconfronteerd met hun dagelijkse dilemma’s. Zo maken deelnemers kennis met nieuwe geluiden, inzichten en perspectieven.

Wil jij dit ook ervaren?

 
Zuid-Oost-Bijlmer-9944-small.jpg
 

Hoe werkt de installatie?

Deelnemers arriveren alleen of als groep. Zij gaan zitten en krijgen van ons een VR-helm op, bestaande uit een bril en koptelefoon. Voordat de ervaring start, krijg je eerst een korte uitleg, zodat je weet wat je moet doen. Dan start de ervaring en maak je kennis met vier totaal verschillende Amsterdammers. Eén van hen stelt zich aan jou voor, waarna je vanuit zijn/haar perspectief naar een aantal dagelijkse gebeurtenissen kijkt. Gedurende de vijf minuten dat je VR-bril ophebt, word je twee keer gevraagd naar jouw gedachten als kijker: wat vind je van de situatie? Hoe zou jij reageren? En wat zegt dit over jouw positie binnen de stad?

Nieuwsgierig geworden?

 
Critical+Mass_+Met+andere+ogen_OBA_2

Open en eerlijke gesprekken

Deze VR-installatie vormt het startpunt voor belangrijke groepsgesprekken die kennismaking en uitwisseling faciliteren tussen inwoners van Amsterdam, op het niveau van stad, wijk en buurt. Enerzijds brengen we mensen met elkaar in gesprek over vaak stilgezwegen en polariserende onderwerpen, zoals racisme en discriminatie. Anderzijds onderzoeken we middels deze gesprekken gezamenlijk welke structuren, privileges en machtsrelaties hiermee samenhangen, en hoe we hiermee om willen gaan. Wie is waarvoor verantwoordelijk, en wat is nodig om uitsluitingsmechanismen tegen te gaan?

Deze gesprekken worden bijgewoond door jonge, Amsterdamse artiesten met diverse achtergronden, die hun eigen ervaringen en die van bezoekers optekenen. Deze verhalen geven zij op een creatieve manier via podcasts, vlogs en video’s onder begeleiding van Gideon ‘Gikkels’ Everduim terug aan de stad.

Zelf zo’n gesprek bijwonen?