Met Andere Ogen

Tijdens een Met Andere Ogen sessie kijken deelnemers door middel van Virtual Reality mee over de schouder van iemand die te maken krijgt met racisme, discriminatie of andere situaties van sociale uitsluiting. Zo worden zij geconfronteerd met de twijfels en dilemma’s van de hoofdpersoon alsook de omstanders in dergelijke situaties. Na deze ervaring gaan de deelnemers met elkaar in gesprek. Dit wordt gefaciliteerd door een gespreksleider. In het gesprek wordt er dieper ingaan op wat de deelnemers hebben ervaren en hoe deze ervaringen zich verhouden tot hun eigen perspectieven, ervaringen en ideeën over de maatschappij waar we in leven en de organisatie waar ze in werken.

 

MAO Stappen:

  • In stap 0 wordt er een kort voorstelrondje gemaakt door jou en de deelnemers. Hierin is ook ruimte om uitleg te geven over Met Andere Ogen en Critical Mass.

    Het is belangrijk om ruimte te geven aan deze introductie zonder dat dit te veel tijd opneemt van de sessie. Kennismaken en het ijsbreken voordat het gesprek de diepte ingaat zorgt namelijk voor een ontspannen sfeer en maakt de communicatie soepel.

    Ook is het bespreken van de context en de 'waarom' waardevol. Dit kan zowel vanuit de context van MAO als ook de context van de opdrachtgever.

  • In stap 1 worden deelnemers uitgenodigd hun gevoel te delen. Dit is de eerste stap na het bekijken van de VR-ervaring. Deelnemers sluiten de VR al af met een vraag over 'welk gevoel past het best'.

    Deze stap is belangrijk voor de ontlading van de VR. De ene deelnemer ervaart deze als ingrijpender als de ander en het is goed om hier ruimte aan te geven.

    Door het kort emotioneel reflecteren krijg je als gespreksleider inzicht in de impact op hun gevoel. Vraag hier ook gerust door naar de gevoelens en welk moment hierbij hoort.

  • In stap 2 worden de feiten beschreven door deelnemers. Het gaat hierbij om het kunnen duiden van feiten zonder hier een waardeoordeel aan te hangen.

    Dit is een belangrijke stap omdat het zorgt voor een gezamenlijk vertrekpunt voor je gesprek vanuit waar je verder kan praten. Ook geeft het ruimte voor begripsvorming en uitleg. Breng hier bijvoorbeeld kennis of onderzoek in als je denkt dat de groep daar behoefte aan heeft.

    Zorg er bij deze stap voor dat je echt bij de feiten blijft en leg ook uit waarom dit belangrijk is. Verder kun je aan de hand van de bevindingen inschatten waar de deelnemers aan toe zijn qua verdieping en onderwerpen.

  • In stap 3 zoom je nog extra in op de omstander en hoe het anders kon in het VR-scenario.

    MAO is een omstandersinterventie en het is dus belangrijk om de verschillende handelingen uit te diepen met de deelnemers. In deze stap evalueren deelnemers specifieke acties/reacties vanuit het omstandersperspectief waardoor ze mogelijke veranderingen en verbeteringen kunnen identificeren.

    Introduceer bij deze stap ook alvast de omstandersrollen zoals deze bij stap 5 gebruikt worden: aanspreker, steuner, beïnvloeder. Hierdoor kunnen de deelnemers alvast de link maken tussen de verschillende rollen/handelingsopties.

  • In stap 4 stap je over van de VR-ervaring naar de realiteit. Nodig hierbij de deelnemers uit om na te denken over vergelijkbare casussen die zij hebben meegemaakt vanuit hun eigen perspectief of vanuit de rol van de omstander.

    Het kunnen verbinden van de VR-ervaring aan hun eigen context zorgt voor een extra laag bewustwording en zelfreflectie. Ook geeft dit inzicht in de ervaringen van andere deelnemers en alles wat hierbij komt kijken.

    Vraag in deze stap goed door aan zowel de deelnemer die de casus deelt zodat deze helder is alsook aan de andere deelnemers of zij dit herkennen. Mocht het gesprek vastlopen deel dan (als dit prettig is) een eigen casus of grijp terug op een algemenere vraag.

  • In stap 5 werk je toe naar het afronden en samenvatten van je gesprek. Ook nodig je deelnemers uit om met een concrete handelingsactie de sessie te verlaten doormiddel van de 3 omstandersrollen: steuner, beïnvloeder, aanspreker.

    Leg de 3 rollen op de grond en laat de deelnemers in een split-second een keuze maken op de volgende vraag: 'welke rol past het best bij jou'/'welke rol zou je graag verder willen onderzoeken'.

    Nadat deelnemers gekozen hebben geef je hen de bijpassende kaarten met handelingen ter inspiratie. Deze kunnen zij vervolgens invullen op een persoonlijke kaart waarbij er ook ruimte is om de handeling concreter te maken. Des te concreter de handeling des te groter de kans van slagen.

    Als absolute afsluiting laat je alle deelnemers de handeling hardop uitspreken, ook dit vergroot de kans op succes. Mocht je in tijdsnood komen kun je er ook voor kiezen om dit simultaan te doen met iedereen.

    Bedank de deelnemers voor het open gesprek en nodig ze nog uit voor eventuele vragen.

 

Technische uitleg

VR brillen

Klik hier om de technische uitleg te downloaden

Download grootte: 595 KB

Handleiding Stappenplan

Klik hier om de handleiding stappenplan te downloaden

Download grootte: 330 KB

 

WACHTWOORDEN

Te bekijken via: mao.criticalmass.nl

Lunchpauze: lunch-2409

Kleedkamer: kleedkamer-2409

Selectietraining: selectietraining-2409

Stagediscriminatie: sollicitant-2409

Arbeidsbeperking: kantoor-2409

Dames gaan voor: damesgaanvoor-2409

Brandstof: brandstof-2409

Mentaal fit (DJI): mentaalfit-2409

Grappencultuur (DJI): obstipatie-2409

Badmeester (DJI): badmeester-2409

Newbees (extern): projectplanet-2409