De Route naar Inclusie

Inclusie draagt bij aan een samenleving waarin een ieder gelijkwaardig kan deelnemen en zich gerespecteerd en gerepresenteerd voelt. Door diversiteit te erkennen en alle aspecten waarop mensen verschillen de ruimte te geven creëer je een omgeving waarin actief bijgedragen wordt aan ontwikkeling, erkenning en participatie van een ieder.

Uit onderzoek van het Kennis Platform Integratie en Samenleving KIS blijkt dat leren door te reflecteren de bewustwording vergroot die nodig is om stappen te nemen voor een diverse inclusieve en gelijkwaardige omgeving In de bekroonde publicatie van Kauthar Bouchallikht and Zoe Papaikonomou “de Inclusie Marathon" wordt nogmaals benadrukt hoe belangrijk verhalen die ongelijkwaardigheid invoelbaar en tastbaar maken zijn. DIG moet als langdurig verandervraagstuk omarmt worden.

De Route naar Inclusie is zo opgesteld dat doelgericht instappen mogelijk is. De workshops zijn flexibel inzetbaar en sluiten aan bij de specifieke behoeften van jouw bedrijf/organisatie. Dit betekent dat afhankelijk van de fase waarin jouw bedrijf/organisatie zich bevindt, er gekozen kan worden van het volgen van de hele route of dat er specifiek gekozen wordt voor een workshop met een casus op maat.

 
 
 
 

Virtual Reality als tool

Het vaste onderdeel bij de Met Andere Ogen Workshop is de Virtual Reality ervaring. VR is hierin een bijzondere, interactieve én laagdrempelige tool die we inzetten om het gesprek te starten over situaties van sociale uitsluiting, discriminatie en racisme. De gezamenlijke ervaring zorgt voor wederzijds begrip en verbinding en vormt het startpunt van open groepsgesprekken.

De filmscenario’s zijn ontwikkeld in samenwerking met VR-owl, een organisatie gespecialiseerd in virtual en augmented reality. De scenario’s zijn ontwikkeld met de doelgroep waarbij we samenwerken met een diverse groep makers die hieraan bijdragen

Disclaimer: De VR-beleving bestaat uit bewegende en flitsende beelden. Dit kan ongemak en/of aanvallen veroorzaken bij mensen met epilepsie. Raadpleeg een medische professional voordat je deelneemt aan deze VR beleving.

 

Het Critical DNA

Critical Mass ontwikkeld sinds 2005 interactieve tentoonstellingen, multimediale installaties, films en games die ogen openen en mensen laten reflecteren op hun eigen houding en gedrag. Bewustwordingsprojecten en gespreksstatrs die mensen activeren om zich in te zetten voor een inclusieve samenleving.

Onze projecten volgen een bewezen tweetraps formule bestaande uit een (gedeelde) ervaring en een open en kritisch nagesprek. Mensen, thema's en discussies kunnen verschillen, maar de werkzame elementen om een groter maatschappelijk bewustzijn en een inclusieve samenleving, werk- of leeromgeving te bewerkstelligen zijn juist vaak vergelijkbaar en beginnen met (zelf) ervaren en open, eerlijke gesprekken.

Ervarend leren

We zetten spannende of confronterende ervaringen en werkvormen in, omdat we geloven dat ervarend leren een originele en effectieve manier is om bewustzijn te creëren over houding, aannames en gedrag. Door dit op een interactieve en multimediale manier te doen hebben we de mogelijkheid om een brede doelgroep te bereiken en zijn de mogelijkheden om deelnemers op een veilig manier te prikkelen en aan te zetten tot actie oneindig.

 

De Critical Community

Critical Mass werkt samen met een vast team van getalenteerde gespreksleiders en acteurs. Iedere Met Andere Ogen Workshop wordt begeleid door een of meerdere gespreksleiders. Zij zijn getraind en opgeleid om op een inclusieve manier groepsgesprekken te faciliteren en een veilige en open sfeer te creëren.

Het succes van onze projecten is dus mede te danken aan ons geweldig team.

Wil je meer weten over de rol van een gespreksleider binnen de Met Andere Ogen workshop of welke personen onderdeel uitmaken van Critical Mass? Neem dan gerust contact op met onze projectleider Karin Lachmising.

Karin Lachmising

Karin kan je als projectleider van Met Andere Ogen alles vertellen over het project. Neem contact met haar op voor meer informatie via:

karin@criticalmass.nl | 030 - 27 149 56