Met Andere Ogen Den Haag
In opdracht van de Gemeente Den Haag brachten we in 2021 Met Andere Ogen specifiek onder de aandacht bij zoveel mogelijk jongeren, buurtbewoners en sportverenigingen uit verschillende stadsdelen en wijken en bevorderden zo het samenleven in de buurt.
Wegens succes wordt het project verlengd en mogen we in het najaar van 2022 weer verschillende Met Andere Ogen ervaringen gratis aanbieden op het gebied van stagediscriminatie en racisme om en rond het sportveld.
Wil jij hier gebruik van maken en onder begeleiding het gesprek aangaan binnen jouw club/vereniging of klas/school over sociale uitsluiting, discriminatie en racisme? En dat op een interactieve, laagdrempelige en veilige manier? Dan is dit je kans! Schrijf je snel in want er is maar beperkt plek.
Met Andere Ogen: wat is het?
Met onze installatie Met andere ogen gaan we op een interactieve manier het gesprek aan over racisme, uitsluiting en discriminatie. Door middel van Virtual Reality krijg je een inkijkje in verschillende situaties van sociale uitsluiting. We maken blinde vlekken zichtbaar en ongemak bespreekbaar. We geven een stem aan verschillende groepen en leggen vooroordelen en stereotyperingen bloot.
Door middel van Virtual Reality, ervaren deelnemers het perspectief van zowel degene die uitsluiting ervaart als de omstander. Zij kijken mee over hun schouders en worden geconfronteerd met hun twijfels en dilemma's wanneer zij te maken hebben met vormen van discriminatie, racisme en sociale uitsluiting. Na deze ervaring gaan de deelnemers met elkaar in gesprek, waarbij we dieper ingaan over wat zij ervaren hebben en hoe deze ervaringen zich verhouden tot hun eigen perspectieven, ervaringen en ideeën over de vereniging, de club, het team.
We bieden Met Andere Ogen in Den Haag gratis aan binnen de sport en het onderwijs. Klik hieronder op een van de twee voor meer informatie.
Eindevent van Met Andere Ogen Den Haag 2022
In 2022 was Stichting Critical Mass in Den Haag om middels de VR ervaring Met Andere Ogen in gesprek te gaan over stagediscriminatie. Met in totaal 20 gesprekken bereikten we 273 studenten, docenten, stagecoördinatoren en andere betrokkenen bij hbo en mbo onderwijs.
Tijdens ons eindevent op 11 januari 2023 deelden we de resultaten van de gesprekken en reflecteerden we op de daaruit verkregen inzichten. Daarnaast zijn we middels onze interactieve werkvorm wederom met elkaar in gesprek gegaan over welke handelingsopties je hebt als omstander in situaties van stagediscriminatie.
Benieuwd naar hoe jij je dit jaar kunt inzetten tegen stagediscriminatie of hoe jouw team/organisatie hieraan kan bijdragen? We hebben een aantal concrete handelingsopties voor je in een ‘to-do lijst' gezet.
Discriminatie, racisme en uitsluiting in Den Haag
Discriminatie, racisme en uitsluiting gebeurt helaas nog te vaak, ook in Den Haag. Het aantal meldingen van discriminatie van Den Haag Meldt is binnen een jaar verdriedubbeld en ruim een kwart van de Nederlanders geeft in 2018 aan recentelijk te zijn gediscrimineerd. Stichting Critical Mass ging van 17 maart t/m 28 juni het gesprek hierover aan samen met ruim 550 stadsinwoners en onthulde op 1 juli 2021 de gloednieuwe mural die dient ter herinnering om het gesprek te blijven voeren en te reflecteren op je eigen gedrag.
Zwijgen is toestemmen, stilte kun je verbreken. Een sprekende tekst over discriminatie, racisme of uitsluiting die de komende tijd te bewonderen is als mural van kunstenaar Dario Goldbach in de wijk Binckhorst op de Polluxstraat. De tekst roept inwoners van Den Haag op om te reflecteren op hun eigen gedrag. ‘Wat we ermee duidelijk willen maken is dat zwijgen hetzelfde is als toestemmen. Wanneer je niets doet, hou je het narratief van racisme, uitsluiting of discriminatie in stand. Als omstander heb je altijd een keuze. Je hebt altijd de optie om iets te doen als je dit soort situaties ziet gebeuren. Je hoeft niet stil te zijn of weg te kijken. Je hoeft ook niet in opstand te komen. Maar je kunt wel het gesprek aangaan. Iedereen heeft die kracht om zo het verschil te maken’, licht Karen Retera directeur van Stichting Critical Mass toe.
H.V.V. Laakkwartier: De club met andere ogen
“Bij Laakkwartier draait het om meer dan alleen voetbal. Ik vind het ontzettend belangrijk om onze spelers iets mee te geven en ik denk dan ook dat deze VR-beleving ervoor gezorgd heeft dat ze vaker zullen stilstaan bij thema’s zoals racisme of discriminatie en hier samen over durven te praten. Deze werkvorm heeft in ieder geval de ruimte gegeven om te zeggen wat je wil, te zijn wie je bent en samen met elkaar te komen tot begrip voor een ieder.”
Meld je hier aan


