VRIEND&VIJAND in de klas

Hier vind je meer informatie over VRIEND&VIJAND in de klas. Dit project voor leerlingen en studenten bestaat uit zes interactieve dilemmagames (acht games inclusief het Hoofddossier), vijftien opdrachten én een onderzoek naar sociale veiligheid op school. Leerlingen verplaatsen zich in medescholieren en gaan op een speelse en confronterende manier het gesprek aan over diverse thema’s, waardoor de actiebereidheid om samen te werken aan een positief schoolklimaat wordt gestimuleerd. Hieronder vind je meer informatie per dilemmagame.

De 8 dilemmagames:

  • Uit de hand is een dilemmagame over discriminatie en rasicme. Het scenario schetst een situatie waarin een discussie tussen drie vrienden steeds verder uit de hand loopt door stereotyperende rasistische en discriminerende opmerkingen.

  • Identiek is een dilemmagame over vooroordelen en kansenongelijkheid. Het scenario schetst twee vriendinnen die verschillend worden beoordeeld op school door vooroordelen die kansenongelijkheid creeëren.

  • Ongebonden is een dilemagame over groepsdruk. Het scenario schetst twee vriendengroepen die ekaar treffen op het voetbalveld waarbij groepsdruk invloed heeft op de keuzes die je maakt.

  • Machteloos is en dilemmagame over cyberpesten. Het scenario schetst een situatie op school waar er stiekem foto's van een leerling worden gemaakt en verspreid, en de vraag wie hier verantwoordelijk voor is.

  • Mikpunt is een dilemmagame over pesten. Het scenario schetst een situatie op het schoolplein waarin een leerling wordt gepest en de verschillende rollen die andere leerlingen hebben in deze situatie.

  • Alleen is een dilemmagame over eenzaamheid. Het scenario schetst een situatie waarin een leerling zich alleen voelt op school, met name in de pauzes doordat ze geen aansluiting kan vinden bij anderen.

  • Druk is een dilemmagame onderdeel van het Hoofddossier, het project over mentale gezondheid. het scenario schetst een situatie waarin een leerling druk ervaart vanuit school en vrienden wat negatieve invloed heeft op haar mentaal welzijn.

  • Open up is een dilemmagame onderdeel van het Hoofddossier, het project over mentale gezondheid. Het scenario schetst een situatie waarin een leerling moeite heeft zijn ware gevoelens en gedachten te delen met vrienden en op school.

 

VRIEND&VIJAND IN DE KLAS bestaat naast de dilemmagames uit een startbijeenkomst waarin docenten wegwijs worden gemaakt met het materiaal, en kan verder worden aangevuld met een sociale veiligheidsmonitor en ouderavonden om ouders mee te nemen in het project.

Docentenhandleiding

Klik hier om de Docentenhandleiding te downloaden

Download grootte: 2,9 MB

De Sociale Veiligheidsmonitor

We geloven in een gestructureerde aanpak om de sociale veiligheid op scholen te versterken. Dit doen we niet alleen met het interactieve lespakket van VRIEND&VIJAND in de klas, maar ook met een sociale veiligheidsmonitor.

We beginnen met een grondige meting van de huidige sociale veiligheid door middel van enquêtes, interviews en observaties onder leerlingen en personeel. Vervolgens gaan zowel personeel als de leerlingen aan de slag met de interactieve workshops en trainingen gericht op bewustwording, preventie en interventie.

Wij begeleiden de implementatie van verbetermaatregelen en evalueren regelmatig de voortgang om ervoor te zorgen dat de school continu inspeelt op de behoeften van de schoolgemeenschap, om zo de sociale veiligheid te versterken.